Menstruatiepijn

De klachten

 • pijn in de onderbuik die telkens optreedt vlak voor of in het begin van de menstruatie
 • de pijn kan uitstralen naar rug, bovenbenen en heupen
 • sommige vrouwen hebben uren pijn, andere enkele dagen

Naar de dokter?

 • nee, menstruatiepijn is niet ernstig, wel lastig
 • ja, wanneer iemand op latere leeftijd last krijgt terwijl er voordien nooit menstruatiepijn is geweest

Wat kunt u zelf doen?

 • soms helpt een warme kruik of een warm bad
 • massage van de onderrug geeft soms verlichting
 • paracetamol is een goede pijnstiller. Soms helpt het beter wanneer 2 tabletten tegelijk worden ingenomen
 • als paracetamol niet helpt, gebruik dan ibuprofen (400mg) of naproxen (250mg). Neem de medicijnen in zodra de klachten zich aandienen. Deze tabletten kunnen zonodig drie keer per dag worden ingenomen. Ze zijn zonder recept verkrijgbaar bij drogist of apotheek

Menstruatiepijn

Menstruatiepijn is pijn in de onderbuik die telkens optreedt vlak voor de menstruatie en/of gedurende de eerste dagen van de menstruatie. Soms is er ook pijn in onderrug en bovenbenen.

Naar schatting heeft de helft van de vrouwen last van een pijnlijke menstruatie. Tien procent van de vrouwen heeft zoveel pijn dat ze hun dagprogramma moeten aanpassen.

Verschijnselen

De klachten bestaan uit een krampende of stekende pijn in de onderbuik. Soms ervaart men een zwaar gevoel. De pijn kan uitstralen naar rug, heupen en bovenbenen. Bij sommige vrouwen duurt de pijn enkele uren, bij anderen enkele dagen.

Menstruatiepijn komt het meest voor bij vrouwen tussen de veertien en de achttien jaar. Vaak nemen de klachten na het 30e levensjaar weer af. Ook na een bevalling verminderen de klachten vaak. Door het gebruik van de pil verdwijnen de klachten meestal.

Meisjes met moeders of zussen met menstruatiepijn hebben meer kans om deze klachten te krijgen.

Oorzaak

Elke menstruatiecyclus komt er een eicel vrij uit een van de eierstokken. Na het vrijkomen van de eicel wordt het baarmoederslijmvlies onder invloed van de hormonen dikker. Hierdoor wordt het baarmoederslijmvlies voorbereid op de innesteling van een bevruchte eicel. Wanneer de eicel niet wordt bevrucht, wordt het baarmoederslijmvlies na twee weken afgestoten. Dit gaat gepaard met bloedverlies. Dat is de menstruatie.

Tijdens de menstruatie ontstaan er stoffen (prostaglandines) die de baarmoeder doen verkrampen. De samentrekkende pijn in de onderbuik is de veroorzaker van de menstruatiepijn. Waarom niet elke vrouw er last van heeft is onduidelijk.

Naar de dokter?

Menstruatiepijn is niet ernstig maar het kan wel lastig zijn.

Er is geen reden om er mee naar de huisarts te gaan, als men de pijn van jongstaf kent en men met onderstaande adviezen uitkomt.

Wel is het goed een afspraak te maken wanneer iemand nooit last heeft gehad en op latere leeftijd problemen krijgt van menstruatiepijn. Er kan dan bijvoorbeeld een ontsteking zijn.

Ook als de pijn anders is dan iemand altijd gewend was is het goed om met de huisarts te overleggen.

Behandeling/zelfzorg

 • soms helpt een warme kruik op de buik of een warm bad
 • een massage van de onderrug kan soms verlichting geven
 • bij sommige vrouwen vermindert de pijn na een orgasme
 • paracetamol is een goede pijnstiller. Soms helpt het beter wanneer er twee tabletten tegelijk worden ingenomen.
 • ibuprofen en naproxen zijn zonder recept verkrijgbaar bij drogist en apotheek. Het zijn stoffen die behalve pijnstillen ook de veroorzaker van de menstruatiepijn (prostaglandine) verminderen. Door hetafremmen van de werking van prostaglandines verdwijnen soms bijkomende klachten als misselijkheid, hoofdpijn, vermoeidheid, prikkelbaarheid enz. Neem de medicijnen in zodra de klachten zich aandienen. Ibuprofen 400 mg. kan zonodig drie maal daags worden ingenomen. Naproxen 220 mg. of 250 mg. kan eveneens drie maal daags worden ingenomen