Voedselvergiftiging

De klachten

  • diarree, vaak ook overgeven en buikkrampen
  • verschijnselen treden op enkele uren tot enkele dagen na het eten van bedorvenvoedsel

Naar de dokter?

  • nee, diarree en spugen zijn nuttige reacties van het lichaam. Na ongeveer vier dagen zijn de klachten vanzelf verdwenen.
  • ja, wanneer de klachten gepaard gaan met ernstig ziek zijn, hoge koorts of regelmatigbloed bij de ontlasting.
  • ja, bij tekenen van uitdroging. Vooral jonge kinderen en bejaarden lopen dit risico.
  • ja, als de klachten langer duren dan vier dagen.

Wat kunt uzelf doen?

  • drink vaak, het maakt niet zoveel uit wat. Bij overgeven steeds kleine beetjesdrinken.
  • eten mag maar hoeft niet
  • bij de apotheek is een zout-suiker mengsel (dioralyte, ORS) verkrijgbaar. Ditvermindert de kans op uitdroging
  • bij heftige diarree kan loperamide (imodium, diacure) worden gebruikt. Dit geneesmiddel is zonder recept verkrijgbaar bij apotheek of drogist

Voedselvergiftiging

We spreken over voedselvergiftiging wanneer na het nuttigen van bepaald voedsel ziekteverschijnselen optreden. De diagnose is zeker wanneer meerdere mensen na het eten van hetzelfde voedsel ziek worden.

Verschijnselen

Verschijnselen van voedselvergiftiging treden op, enkele uren tot enkele dagen na het eten van “bedorven” voedsel. Soms is er alleen diarree, vaak ook overgeven en buikkramp.

De ernst van de klachten, de snelheid waarmee het zich ontwikkelt en de duur van de klachten hangen af van de oorzaak van de voedselvergiftiging. Gemiddeld duren de verschijnselen drie dagen. Daarna zijn er vaak nog een paar dagen dat men zich slap voelt.

Oorzaak

Meestal is voedselvergiftiging het gevolg van het eten van voedsel dat besmet is met bepaalde bacteriën. Slechte hygiëne en tropische temperaturen zorgen ervoor dat bacteriën zich gemakkelijk kunnen vermenigvuldigen. Niet altijd zijn bacteriën de oorzaak van de vergiftiging. De klachten kunnen ook het gevolg zijn van toxinen (gifstoffen) die geproduceerd worden door bacteriën.

In de top tien van producten met de meeste voedselvergiftigingen staan: gebak met slagroom, onverpakt ijs, zelfgemaakte soepen en sauzen, tapbier en onverpakte frisdrank.

Diarree ontstaat nogal eens op reis. Dit heet reizigersdiarree. Lang niet altijd gaat het dan om besmet voedsel. Het ligt vaak aan de warmte en voedingsgewoonten waaraan de darm niet gewend is.

De klachten ontstaan door besmetting met bacteriën waartegen de plaatselijke bevolking een natuurlijke afweer heeft. Als wij het zelfde voedsel eten worden wij ziek.

Naar de dokter?

  • diarree en spugen moeten in het algemeen gezien worden als een nuttige reactie van het lichaam. Gifstoffen en bacteriën worden zo naar buiten gewerkt
  • wanneer de klachten echter gepaard gaan met ernstig ziek zijn, hoge koorts of regelmatig bloed bij de diarree, is het belangrijk contact op te nemen met een arts
  • ook wanneer er tekenen zijn van uitdroging is medische consultatie gewenst. Vooral jonge kinderen en bejaarden lopen risico op uitdroging
  • ook wanneer de klachten langer aanhouden dan 3 tot 4 dagen is het goed om met de huisarts te overleggen

Behandeling/zelfzorg

  • de verschijnselen van voedselvergiftiging zijn vrijwel altijd zelflimiterend, ze houden vanzelf op
  • het is belangrijk om het vochtverlies zo veel mogelijk aan te vullen. Drink vaak, het geeft niet wat. Bij overgeven is het verstandig steeds kleine beetjes te drinken
  • de eetlust is meestal minder bij diarree en overgeven. Dat kan geen kwaad. Later haalt u dat wel weer in
  • bij heftige diarree en/of spugen is bij de apotheek een speciaal oplospoeder te koop. Dit middel is een zout-suikermengsel. Het vermindert de kans op uitdroging. Bij heftige diarree kan loperamide (imodium, diacure) worden gebruikt. Het is zonder recept verkrijgbaar bij drogist en apotheek. Het is verstandig om beide middelen mee te nemen naar landen met een lage hygiëne standaard
  • drink op vakantie in warme streken mineraalwater tenzij het kraanwater te vertrouwen is. Ook thee, gekookt water of ongeopende flesjes fris zijn betrouwbaar. Gebruik geen ongekookt en rauw voedsel, geen salades of onvoldoende doorbakken vlees. Neem geen schepijs, softijs of ander onverpakt ijs
  • bewaar geen restjes eten buiten de koelkast en was regelmatig de handen